Gebitsprothese

Gebitsprothese

Een gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd, wordt grotendeels vergoed in het nieuwe zorgstelsel. Veel mensen denken dat dit niet meer zo is, maar ook in dit stelsel worden de kosten voor een kunstgebit voor 75% vergoed uit de basisverzekering. U wilt helemaal kosteloos zijn? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering voor het overige deel van de kosten worden afgesloten.

Een kunstgebit gaat zo’n vijf jaar mee, daarna is het verstandig een nieuw gebit te overwegen. Heeft u al eerder ernstige klachten dan worden hiervoor de kosten ook al eerder vergoed.

Vervanging van de prothese om de vijf jaar is aan te raden. Veel mensen hebben het zelf niet eens in de gaten als de gebitsprothese niet meer goed functioneert. Maar monden veranderen ongemerkt door de jaren heen. Kaken slinken bijvoorbeeld, en dan kan de gebitsprothese problemen geven.

Controle

Uw gebit verandert voortdurend door de jaren heen. Daarom is het verstandig uw gebit regelmatig te laten controleren bij uw eigen tandarts, deze kent de geschiedenis van uw mondsituatie en gebit. De tandarts stuurt steeds vaker patiënten naar een tandtechnisch laboratorium om bijvoorbeeld de kleur en de vorm van de tanden te bepalen die voor uw gebit geschikt zijn.