Implantaten

Als de gehele tand, inclusief de wortel, ontbreekt is een implantaat wellicht de beste optie. Een implantaat vervangt de wortel en wordt op het kaakbot geplaatst. Implantologie is een moderne technologie in de tandtechniek en tandheelkunde en biedt mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. Hierdoor kan uw tandarts nu praktisch altijd kronen, bruggen en gebitsprotheses plaatsen, ook als er bijvoorbeeld geen natuurlijke elementen meer aanwezig zijn om houvast te bieden. De diversiteit aan mogelijkheden is enorm, er zijn vele verschillende oplossingen op de markt en dus is het van belang u extra goed te laten informeren voordat u overgaat tot het plaatsen van een implantaat.

Implantaat gedragen protheses

Een zogenaamd ‘implantaat gedragen prothese’ is een prothese, die is geplaatst op implantaten die in de kaak zijn geïmplanteerd. Als het implantaat eenmaal is geplaatst zijn er daarna diverse mogelijkheden om de prothese houvast te bieden. Vraag gerust naar de verschillende mogelijkheden!

Vergoeding implantaten

Uiteraard hangt het van uw (aanvullende) verzekering af in hoeverre de behandeling wordt vergoed. Vaak zal er een deel van het bedrag bijbetaald moeten worden. Meer informatie hierover vindt u in de voorwaarden van uw polis.

Vervanging

Een implantaat moet na plaatsing in principe een leven lang mee gaan. Dit in tegenstelling tot de gebitsprothese, kroon of brug die er op geplaatst wordt. Het implantaat is dus niet onderhevig aan vernieuwing of slijtage.

Hoe verloopt de behandeling met implantaten?

Het inbrengen kan op twee manieren gebeuren.

  1. De zichtbare manier. Na inbreng van het implantaat is deze zichtbaar in de mond omdat deze door het tandvlees heen steekt. De tandarts hoeft hierdoor bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese het tandvlees niet meer te openen.
  2. De onzichtbare methode. Het implantaat wordt na het inbrengen helemaal onder het tandvlees opgesloten. Doorgaans is deze aanpak de manier die voor minder pijn naderhand zorgt. Ook is er minder kans op infectie. Het tandvlees wordt bij het aanbrengen van de kroon, brug of prothese opnieuw opengemaakt.

Uw tandarts of kaakchirurg overlegt met u welke aanpak in uw situatie de beste is. Als u meer dan één implantaat nodig heeft, worden deze vrijwel altijd tijdens dezelfde behandeling ingebracht.

Controle

Uw gebit verandert voortdurend door de jaren heen. Daarom is het verstandig uw gebit regelmatig te laten controleren bij uw eigen tandarts, deze kent de geschiedenis van uw mondsituatie en gebit. De tandarts stuurt patiënten steeds vaker naar een tandtechnisch laboratorium om bijvoorbeeld de kleur te bepalen die voor uw gebit geschikt is.

Wilt u meer informatie hierover, neemt u gerust contact met ons op.